Houd uw meubels in topconditie

Let op de luchtvochtigheid in huis

Het is tegenwoordig een trend om steeds meer meubels in huis te plaatsen die gemaakt zijn van natuurproducten. Waar we voorheen regelmatig moderne, glazen of kunststof meubels in huis zagen, zien we nu steeds meer houten meubels terugkeren in het interieur. Die houten meubels hebben echter één groot nadeel ten opzichte van kunststof meubels: hout is vatbaar voor luchtvochtigheid. Het is daarom van belang om bij de meer kwetsbare meubels - zoals meubels van massief hout - die luchtvochtigheid enigszins constant te houden om de kwaliteit van de meubels te waarborgen. Ook voor delicate antieke meubels is het belangrijk om de luchtvochtigheid te monitoren.

Hoe constant is de luchtvochtigheid in mijn woning?

Het is heel lastig om een goed beeld te krijgen van de luchtvochtigheid in de woning. Er zijn uiteraard analoge en digitale middelen beschikbaar waarmee de luchtvochtigheid afgelezen kan worden, maar het is handiger als er een compleet beeld gevormd kan worden, dus ook ’s nachts en op andere momenten dat er niemand aanwezig is om de luchtvochtigheid af te lezen.

Een oplossing daarvoor is het plaatsen van een datalogger. Dit moderne hulpmiddel wordt vaak ingezet voor lekdetectie, maar het is ook goed mogelijk om de meetresultaten voor de bescherming van meubels te gebruiken.

Wat is het gevaar van een te hoge of lage luchtvochtigheid?

Hout werkt. Dat houdt in dat hout kan krimpen bij een lage luchtvochtigheid en uitzet bij een hoge luchtvochtigheid. Het grootste gevaar van een te hoge luchtvochtigheid is dan ook dat het hout teveel uitzet. Bij een boekenkast zal dat niet zo problematisch zijn, maar bij een oud meubel met bijvoorbeeld veel laden kan het zijn dat de laden vast gaan zitten of minder goed open kunnen.

Een te lage luchtvochtigheid is overigens ook niet goed. Doordat het hout uitdroogt bij een lage luchtvochtigheid kunnen er scheuren in het hout ontstaan.

Luchtvochtigheid reguleren

Een goede oplossing om de luchtvochtigheid te reguleren, is door een luchtbevochtiger in te schakelen. Dit apparaat droogt de lucht wanneer de lucht te vochtig is en zal extra water in de lucht inbrengen wanneer de lucht te droog is. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid zo dicht mogelijk tussen de 50 en 60 procent. Dat is een gezonde luchtvochtigheid waarbij het hout zo min mogelijk werkt.

Een andere oplossing is om zelf actief te proberen de luchtvochtigheid te reguleren, maar dat is heel wat meer werk. U kunt bij het koken de afzuigkap uitschakelen om de lucht vochtiger te maken of deze vaker inschakelen om de lucht droger te maken.